Het aantal evenementen is de laatste jaren enorm toegenomen. Daar heeft de politie volgens minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) "handen vol werk aan". Daarom is het volgens hem geboden de politiekosten te gaan doorberekenen. Hij heeft hiervoor een wetsvoorstel gemaakt dat hij woensdag bekend maakte.
De wet is een uitvloeisel van het regeerakkoord. Daarin staat dat “Het kabinet komt met een voorstel inzake doorberekening van veiligheidskosten voor vergunningplichtige commerciële evenementen van incidentele aard.”
Interessant is de formulering “commerciële evenementen van incidentele aard” want voetbal- en andere sportwedstrijden van organisaties die door het NOC-NSF zijn erkend, vallen daar niet onder. Als aan Opstelten wordt gevraagd waarom er een uitzondering is gemaakt voor voetbal hoeft hij alleen te verwijzen naar zijn eigen formulering in het wetsvoorstel. "Voetbal is niet incidenteel en dus uitgezonderd." En daar is geen speld tussen te krijgen, maar een antwoord is het natuurlijk niet.
Maar waarom geldt er dan een uitzondering voor niet-incidentele evenementen? Dat wordt namelijk nergens uitgelegd. En dat terwijl een van die niet-incidentele evenementen de staatskas jaarlijks miljoenen kost door de inzet van politie.
Recente cijfers zijn niet openbaar, maar volgens het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) steeg de politie-inzet bij het betaald voetbal van 267.727 uren in seizoen 2000-2001 naar 331.121 uren (excl. vrijwillige politie) in seizoen 2003-2004. Dat is dus een steiging van bijna 20% in twee sezoenen en die cijfers zijn inmiddels alweer van zeven seizoenen geleden. [bron: Rapport voetbalvandalisme]
Dit is wat Opstelten verder zegt over de uitzonderingspositie van voetbal. “Het komt elk weekend weer opnieuw terug. Dat vinden we een te grote belasting."
Wat bedoelt Opstelten hiermee? Zouden de kosten dan te hoog worden. Te hoog voor wie? En als er een of twee keer per jaar werd gevoetbald in plaats van elk weekend, zou er dan wel doorberekend kunnen worden? Dat klinkt niet erg logisch.
Naast voetbal zijn er meer evenementen uitgezonderd zoals de intocht van Sinterklaas, Koninginnedag, de viering van Bevrijdingsdag, de Elfstedentocht en benefietvoorstellingen.
Wat zijn dan die "vergunningplichtige commerciële evenementen van incidentele aard?" Vooral de organisatoren van popfestivals vrezen straks de rekening te moeten betalen. "Dit is gewoon niet uit te leggen", reageert Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg op 3voor12. "Bij een beetje wedstrijd staat een veelvoud aan agenten en materieel van het aantal bij een evenement als Lowlands.”
Voordat het wetsvoorstel naar de kamer gaat wil Opstelten het eerst ter advies aan een aantal instanties voorleggen, zoals de politie, gemeenten, de Vereniging van Evenementenmakers en de KNVB.
Wat zou de KNVB van het voorstel vinden?