vrijdag 11 maart 2011

Een aantal vragen over afbreekbaar plastic

Uit onder andere een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde (10-3-2011) en informatie van Milieu Centraal valt op te maken dat je biologisch afbreekbaar en composteerbaar plastic beter niet bij het GFT-afval kunt doen. Het composteert slecht, voegt niets waardevols toe aan het compost en wordt sowieso voorafgaand aan de verwerking tot compost machinaal gescheiden van het GFT-afval om vervolgens, net als het restafval, te worden verbrand. Een voordeel van die verbranding is overigens dat er daardoor energie kan worden opgewekt. Het is daarom handiger en beter als de consument het meteen bij het restafval gooit of inlevert bij een inzamelpunt voor plastic.

Op de website van Plastic Heroes, waar voorlichting wordt gegeven over het recyclen van plastic, staat echter geen woord over biologisch afbreekbaar en composteerbaar plastic.

Kortom, er iets geks aan de hand. De fabrikant van deze plastics zet immers op zijn product dat het composteerbaar is. De consument gooit het product na gebruik braaf in de GFT-afvalbak. De verwerker vist het er weer uit om het vervolgens te verbranden en vertelt op TV dat men het beter kan weggooien tussen het restafval of deponeren in een Plastic Heroes-bak. En op de site van Plastic Heroes doet men alsof dit plastic niet bestaat.

Ik blijf met een aantal vragen zitten.

  • Wat gebeurt er precies met het afbreekbare plastic na inzameling voor recycling? Wordt het gescheiden van het 'gewone' plastic om apart te worden verwerkt om daarna opnieuw als afbreekbaar plastic op de markt te komen? Wordt het verbrand? Of wordt het gemengt met andere plastics?

  • Zijn de stoffen die tijdens verbranding vrijkomen bij biologisch afbreekbaar plastic minder schadelijk voor het milieu dan bij 'gewoon' plastic? En is verbranding minder schadelijk dan als je deze plastics toch zou composteren?

  • Waarom mag de fabrikant op de biologisch afbreekbare verpakkingen zetten dat het composteerbaar is als dit in de praktijk niet goed uitpakt?

1 opmerking:

  1. Beste Mark,

    Het grote voordeel van bioplastic zit in de productie die twintig procent aardolie uitspaart tov gewoon plastic. Als het eenmaal afval is de volgorde: 1) Bij het gescheiden plastic afval. 2) Verbranden 3) Composteren. Soms is iets niet zoals het lijkt, of zoals je denkt. Zie http://blog.milieucentraal.nl/post/Bioplastic-gewoon-bij-de-inzameling.aspx voor wat meer uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen