dinsdag 15 maart 2011

Is bioplastic wel zo goed voor het milieu?

Volgens Hans van Dijk ("Bioplastic: gewoon bij de inzameling")  is "het grootste voordeel van bioplastic [...] dat het aardolie uitspaart" bij de productie.

Het voordeel van bioplastic zit 'm dus meer in de productie dan in de verwerking als het afval is geworden. De naam afbreekbaar of composteerbaar plastic lijkt in die zin dus niet erg gelukkig gekozen.

Maar ook bij de productie van bioplastic kun je je afvragen of het wel zo goed is voor het milieu. Afbreekbaar plastic wordt momenteel onder andere gemaakt uit genetisch gemodificeerd maïs uit de VS (zie de uitzending van de Keuringsdienst). Dat is milieubelastend vanwege het vervoer naar Europa, waar het tot plastic wordt verwerkt, maar ook vanwege de gebruikte gentechnologie. Het maïs wordt immers genetisch gemodificeerd o.a. om beter bestand te zijn tegen herbiciden en pesticiden. Erg duurzaam is de grondstof dus niet.

De Belangenvereniging composteerbare producten Nederland (BCPN) bevestigt overigens op haar website dat er inderdaad GM maïs in de productie van bioplastics wordt gebruikt maar benadrukt dat er daarnaast ook conventionele maïs en andere gewassen worden gebruikt.

De Engelse kwaliteitskrant The Guardian concludeert in het artikel "'Sustainable' bio-plastic can damage the environment" uit 2008 dat de vervanging van traditioneel plastic door bioplastic bijdraagt aan een extra belasting voor het milieu en verwarring bij de consument. Veel bioplastic wordt in de praktijk uiteindelijk niet verbrand maar komt op stortplaatsen terecht waar er methaangas uit vrijkomt. Dit broeikasgas is 23 keer schadelijker voor het milieu dan CO2. En net als bij de productie van bijvoorbeeld biobrandstof of veevoer wordt er kostbare landbouwgrond gebruikt waarop voorheen gewassen werden verbouwd ten behoeve van menselijke consumptie.

Misschien is bioplastic uiteindelijk beter voor het milieu dan conventioneel plastic maar vanzelfsprekend lijkt het niet. Er valt in ieder geval veel te verbeteren bij zowel de productie als de afvalverweking.

1 opmerking:

  1. De productie kunststof is niet zo zwart-wit als velen denken. Daarom is het gewoon belangrijk om na te denken over bioplastic en voorzichtig om te gaan met "gewoon" PET plastic. We kunnen ook outside of the box denken door te kijken naar mogelijkheden om plastic te recyclen. Allemaal interessante opties met voor en nadelen.

    BeantwoordenVerwijderen